top of page

Grün Und Blau Yurtdışı Eğitim Danışmanlık

İSVİÇRE - ALMANYA - AVUSTURYA 

Doktorlar İçin Yurtdışı Danışmanlık

Giriş

Son yıllarda Türkiye’de ki çalışma ve yaşam şartlarının ağırlaşması nedeni ile herkes gibi sağlık personelleri  özellikle de tecrübeli doktorlar yurtdışında yeni bir yaşam kurmak için alternatifler aramaktadırlar. Yurtdışına gitmek isteyen doktorların tercih ettiği ülkeler arasında Almanya , İsviçre , İngiltere ve ABD geliyor. Bu ülkelerin tercih edilmesinin başlıca nedeni ise bu ülkelerin doktor ihtiyacının olmasından kaynaklanıyor. Doktor sayısındaki yetersizlik nedeni ile özellikle de Almanya’da doktorluk yapabilmek kişiye birçok avantaj sağlıyor.Kısa mesai saatleri,çok yönlü iş olanakları,ortalamanın üzerinde bir gelir…vb. Ayrıca Kendi ülkesinde doktorluk mesleğini hali hazırda yapıp da Yurtdışında Uzmanlık Eğitimi almak isteyenlere de birçok imkan ve fırsatlar sunmaktadır.

 

Bu işe yeni adım atacaklar için bilgilendirmeye kısaca geçeceğiniz aşamalardan bahsederek başlayalım.

1.Karar Süreci

Karar vermede ilk adım ne kadar istikrarlı olduğunuz ve hedefinize gerçekten kitlenip kitlenemediğinizdir. Eğer sürecin 2-3 ayda tamamlanabileceğini düşünüyorsanız ve gerekli çabayı harcamaya gönüllü değilseniz karşılıklı boşa vakit harcamanın inanın bir anlamı olmayacaktır. Her ne kadar Almanya’da doktor açığı olsa da neden sizi tercih etsinler ki ? İşte bu sorunun cevabını sunabilmek için isteyeceksiniz,çabalayacaksınız,yorulacaksınız ve asla pes etmeyeceksiniz.Süreç tamamen kişiye özel yürütüldüğü için x kişisinde sürecin 3 ayda tamamlanmış olması sizde 2 yıl sürmeyeceği anlamına gelmez. Garanti verilemez. Ayrıca Gideceğiniz ülkenin kültürüne ve yaşam tarzına kolay uyum sağlayıp sağlayamayacağınızın da garantisini kimse veremez. Bu yüzden sürece başlamadan önce en azından gideceğiniz ülkenin farklı bölgelerine yapacağınız geziler bir fikir edinmenizi sağlayacaktır.

2. Dil Öğrenme

Almanya’ya doktor olarak gidebilmenizin tek ve ilk şartı Almanca öğrenmek. İyi derece de İngilizce ya da farklı dilleri bilseniz bile Almanca haricindeki dillerin geçerliliği yok. Sadece ileride size avantaj sağlar. Almanca dil yeterliliğiniz için alacağınız eğitim, Avrupa Dil Pasaportu Kriterlerine göre ( Cefr )  A1 - A2 - B1 - B2 - C1 olarak verilmelidir. Denklik işlemlerinizde de sizden B2 ya da C1 seviyesinde Telc ya da Goethe ‘nin sınav skorları isteneceği için alacağınız eğitimin temel seviyeden itibaren kalıcı bir dil öğrenimi esas alınarak sınava yönelik çalışmalarında bulunduğu bir plan dahilinde hazırlanması gerekmektedir. Nöroloji,Psikoloji,Dahiliye gibi bölümler için de  C1 sertifikasını almış olmak başvurular sırasında fark yaratacaktır. Tecrübeyle sabittir ki; klasik grup eğitimleri genellikle süreci daha da uzatıp beklenen sonucu vermemektedir. Özellikle yurtdışı çalışma hedefi ile yola çıkan doktorların, dil eğitim mezunu , sürece hakim , tüm sınav formatlarını bilen , sizi mülakatlara hazırlayabilecek eğitmenlerden birebir özel ders almaları daha hızlı sonuç vermektedir. Aynı zaman da kişinin öğrenme kabiliyeti , ders çalışma ve derslere mazeret üretmeden düzenli devamı süreci epey etkilemektedir. Dil sertifikasyonunu sağlamadan yapacağınız başvurular ciddiye alınmayacağı için dil eğitiminizi netleştirmeden sürece başlamamanızı öneriyoruz. Önemli Not: Temel eğitiminizi ve sınav hazırlıklarını tamamladıktan sonra eğer bütçeniz uygunsa sınavlara Almanya’da girmeniz iş başvurularınızda fark yaratır.

3.Evrak Hazırlama ve Danışmanlık Alma

 

Dil sertifikanızı alır almaz ivedilikle Profesyonel CV hazırlığı , başvurular için motivasyon mektupları hazırlığı , evrak çevirileri , diploma apostili , diğer evrakların apostilleri , transkript alma ….vb. danışmanınızın yapacağı hazırlıklar, yazışmalar ve  sizi yönlendirmeleri doğrultusunda hazırlıkların titizlikle tamamlanması gerekmektedir. Bilinmelidir ki ; Türkiye’den alacağınız diplomalar Avrupa ülkelerinde direkt olarak tanınmazlar. Ülkeden ülkeye  hatta eyaletten eyalete değişen prosedürleri takip ederek Türkiye’de aldığınız tıp eğitiminin o ülkede doktorluk yapabilecek seviyede olduğunu kanıtlamanız istenir. Bazı ülkeler ya da eyaletler de sizden tıp fakültesinde aldığınız derslerle ilgili müfredat,ders içerikleri gibi bilgileri o ülkedeki tıp fakültelerindeki eğitimle karşılaştırma yapmak için isteyebilirler.

4. İş Bulma Süreci

İş bulma süreci ile ilgili olarak uzmanlar için öncelikle şu bilgi ile başlayalım: 

Siz Almanya’da işe başladığınız zaman henüz doktorluğunuzu bile kabul ettirmemiş olacağınızdan dolayı maalesef uzman olarak işe başlayamıyorsunuz. Önce asistan olarak işe başlıyorsunuz. Yani Türkiye’de uzmansanız sınavsız denklik almanız daha kolay ama başlangıçta asistan olarak çalışmayı göze almanız gerekiyor. Pratisyen hekimlerin sınavsız denklik alması çok zordur. Ayrıca Almanya’da Tıpta uzmanlık eğitimi almak isteyenler  için de  herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.

 

Özellikle Almanya’ya Dünya’nın her yerinden çok sayıda doktor başvuruları yapılmakta. Bu başvurularda Sizi öne çıkaracak olan faktörler:

  • C1 Dil Sertifikasyonu

  • Titizlikle hazırlanmış Profesyonel CV ve iyi kurgulanmış motivasyon mektuplarıdır.

Danışmanlık hizmetine başlandıktan sonra danışmanlık yapan kişi sadece Almanya’da yeni bir hayat kurmaya hazırlanan doktorlar için değil, doktorların eş ve çocukları için de hem eğitim hem çalışma olanakları ile fırsatlar sunabiliyor olmalıdır. Çünkü çocuklarınızın eğitim durumu ve ailecek yaşayabileceğiniz bölgeler baz alınarak hastanelerle yazışma yapılıp ya da iş ilanları taranıp hangi bölgelerdeki hastanelere başvuru yapılacağı kararlaştırılacaktır.

 

Bizim önerimiz; iyi bir deneyime sahip değilseniz C1 seviyesi akıcı bir Almanca’ya sahip değilseniz, zaten denkliğinizi alana kadar asistanlık yaptığınız süre asistanlık olarak da sayılmayacağı için  kendi bölümünüz dışında  da kolay iş bulabildiğiniz bir bölümden de başlayabilirsiniz.

 

İş bulur bulmaz işe başlayabileceğiniz sadece birkaç eyalet var : Hamburg , Bremen , Schleswig-Holstein - Hessen . Diğer eyaletlerde çalışma izni alabilmeniz için önce FSP’yi geçmeniz gerekiyor. Bu süre bazen beklenenden uzun olabiliyor. Saydığımız ilk bölgelerde Türkler için denklik işlemleri daha sık olumlu sonuçlanıyor. O yüzden bu bölgelerde iş aramak bir an önce çalışmak isteyenler için daha avantajlı oluyor. Tabi tercih sizin.

5.FSP Medizin

Hazırlık

İş başvurularını yaptık ve olumlu sonuç geldi. Artık çalışmaya başlayacağız. Şimdi sıra Almanca Tıp Dili Sınavını geçmekte. Bu sınavda sizin tıp bilginiz ya da doğru tanı koyup koymadığınız ölçülmüyor. Bir hastayla Almanca konuşabilme ve durum değerlendirmesi yapabilme yeteneğiniz ölçülüyor. Şöyle özetlemek gerekirse hasta size birtakım şikayetlerle geliyor. Siz hastaya normalde yaptığınız gibi sorular sorarak teşhis koymaya çalışıyorsunuz. Hastaya doğru teşhisi koyamadığınızda sınavdan kalmıyorsunuz fakat hastaya sorulması gereken soruları soramadıysanız ve teşhisinizi yazıya dökemediyseniz yani dil problemi çekerseniz kalıyorsunuz. İşte burda 2. maddede size belirttiğimiz doğru eğitmen ve doğru bir müfredatla birebir eğitim almanın önemi ortaya çıkıyor. Yani iş sadece dil sertifikasyonu almak değil doğru ve kalıcı bir şekilde dili öğrenebilmek. Aslında herşey o kadar açık ve net ki sadece işin sırrı işin başından itibaren kolaya kaçmadan doğru sıralamayı takip edebilmekte.

6.Meslek İzni Alma 

Çalışma izni aldıktan sonra Türkiye’den mavi karta başvuruyorsunuz. Sonrasında Almanya’da oturum ve çalışma izni alıyorsunuz. Bu izin için gerekli evrakların güncel olan  tam listesini bu aşamada sizinle paylaşıyoruz. Bu belge ile 2 yıllık geçici meslek izni elde ediyorsunuz. Bu süre dolmadan Approbation ( denklik ) işlemlerinizi halletmeniz gerekiyor. Aksi takdirle çalışma izniniz uzatılmıyor ve Türkiye’ye dönmek zorunda kalıyorsunuz.

7. Denklik Alma

Almanya’da çoğu bölümde bir üniversite bitirdiğiniz zaman size hemen bir diploma vermiyorlar. Bazen sınav bazen de bir staj sonunda  Türkiye’deki diplomaya eş bir belge veriyorlar. İşte bu nedenle diplomalarınızın Almanya’da bir geçerliliği yok. Denklik  için 2 yol bulunuyor: 1. yol: Kenntnisprüfung 2. yol: Gutachten .Çalışma iznine başvuru aşamasında size hangi yolu seçeceğiniz soruluyor. Belgeler de Eyalete göre İngilizce veya Almanca Kabul edilebiliyor. Bu aşamaya geldiğimizde detaylı evrak listelerini ve işleyişi sizlerle paylaşıyoruz.

Son

Evet tüm aşamaları sizlerle paylaştık. Bu işe başlarken mutlaka belli bir birikiminizin olması gerekiyor. Kurs,gireceğiniz akademik sınavlar,danışman ücreti,çeviriler, apostil işlemleri, başvurular,uçak biletleri,vize ,otel …vb. kısaca attığınız her adımda paraya ihtiyacınız olacak.

 

Bu sürece girip girmeme kararını verecek olan sizsiniz. Ya bu sürecin üstesinden gelebilecek güce ve istikrara sahipsinizdir ya da değilsinizdir. Bu sizin ,Almanya’daki yaşam tarzında bazı şeyleri ne kadar problem edip etmediğinizle alakalı. Uzman bir doktor olarak asistanlık yapmak size kendinizi kötü mü hissettirecek mi mesela ? Kolay kolay motivasyonu bozulan bir yapınız yoksa , en ufak bir problemde hemen pes etmeyecekseniz, en önemlisi de bu süreçte aileniz sizi destekleyecekse siz de dünyada bu başarıyı elde etmiş doktorlardan biri olabilirsiniz.

Approbation : Denklik alma. 2 yol izleniyor:

  1. Kenntnisprüfung : Risk almak istemeyenler için en uygun yoldur. Bir sınavdır ve denkliği almanın en garanti yoludur. Eğer uzmanlığınız yoksa , Türkiye’de aldığınız dersler Almanya’da eksik çıktığı için bu sınava yönlendiriliyorsunuz. Üniversite ve uzmanlığınıza ait belgeleri de bir araya getirmeniz ve çevirisini yaptırmanız gerekiyor.

2. Gutachten : Bu süreç ortalama 3 ay sürüyor. Üniversite ve uzmanlığınıza ait belgeleri bir araya getirmeniz ve çevirisini yaptırmanız gerekiyor. Çeviri ücretleri de pahalıya mal olabiliyor. Sonuç olumsuz da olsa bu parayı ödemiş oluyorsunuz. Çünkü bir bilirkişi olarak görev yapan bir doktor sizin Türkiye’deki eğitiminizi inceledikten sonra  eğer Türkiye’de ki eğitimle Almanya’daki eğitimi eşit bulduğu takdirde  o zaman hemen denkliğinizi sınava girmeden alabiliyorsunuz.

FSP Medizin C1 :

B2- C1 sınav belgesini aldıktan sonra gireceğiniz Almanca Tıp Dil  Sınavıdır. Bir hastayla Almanca konuşabilme ve durum değerlendirmesi yapabilme yeteneğiniz ölçülmektedir.

Bundesland :

 

Almanya bölgelere ayrıldığı için ve her bölgenin kendine ait kuralları olduğu için başvuracağınız bölgenin kurallarını dikkate alarak işlem yapmanız gerekiyor. Yani basmakalıp bir süreçten bahsetmek mümkün olmuyor.

Zusage :

İş Taahhütü. Bir bölgede denklik işlemlerini başlatabilmeniz için bir hastaneden kabul almanız gerekiyor. İşe başlayabilmeniz için çalışma izni (BE) gerektiğinden başlayacağınız hastane de size bu çalışma iznini alabilmeniz için bir yazı veriyor.

BE - Berufserlaubnis:

Çalışma İzni. Denkliğinizi alana kadar size çalışma olanağı verir. Aynı zaman da bu belge ile Mavi Karta başvuru yapabilirsiniz. Yani bu belge ile 2 yıllık geçici meslek izni elde ediyorsunuz. Bu süre dolmadan Approbation ( denklik ) işlemlerinizi halletmeniz gerekiyor. 

Grün Und Blau Yurtdışı Eğitim Danışmanlık

BİZİ TAKİP EDİN

 

Seminer duyurularımız, çalışmalarımız , güncel bilgi paylaşımları için bizi takip edin.

  • Instagram
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
FOLLOW US :
bottom of page